מהי יוגה

מהי יוגה Yogayogamorning

יוגה היא שיטת תרגול הכוללת: פעילות גופנית, שליטה בנשימה, מדיטציה – מיינדפולנס, הרפיה, תזונה נכונה וחשיבה חיובית שמטרתה לפתח הרמוניה בין כל מערכות הגוף, הנפש ועם הסביבה. התרגול כולל פעילות גופנית, תנוחות (נקראות אסאנות), טכניקות נשימה (פראנהאימה), הרפיה ומדיטציה. רוב האנשים מכירים את התנוחות הגופניות אך אינם יודעים שיוגה טומנת בחובה הרבה מעבר לתרגול הפיזי והינה מסורת רוחנית עתיקה המובילה את האדם לחיים של שקט, שחרור ואהבה.

משמעותה המילולית של המילה יוגה היא איחוד, הכוונה באיחוד שלושת ההיבטים של גוף-נפש-רוח. הכוונה לאיחוד עם השלם, עם מי שהאדם במהותו השלמות.

"ועכשיו הוראת היוגה.
יוגה היא השקטת הפעילות המנטלית.
אז שרוי הרואה במצבו הטבעי."
מתוך היוגה סוטרא לפטנג'לי

 

mat for yoga

יוגה היא פילוסופיה רוחנית הכוללת תרגולים פיזיים, מנטאלים ורוחנים שמקורה בהודו. דרך זו מתורגלת בהודו כבר מלפני אלפי שנים. היוגה עוסקת באמת האוניברסאלית ולכן כיום היא נלמדת כמעט בכל מקום בעולם. יוגה היא כלי, אמצעי פרקטי, להתפתחות ולשינוי הניתן ליישום בחיי היום יום. יוגה היא דרך חיים, מסע לשינוי ואהבה. מסע המאפשר צמיחה ולמידה בכל הרבדים גוף-נפש- רוח, ובונה כלים לחיים מתוך חוויה של שלמות והתרחבות הלב בכל מצבי החיים המשתנים. 

שלושת מושגי היסוד המתארים את המסע הרוחני של היוגה:

קארמה – כל אותם דפוסים, התניות, תגובות אוטומטיות, אגו…
מוקשה – חופש. חופש ממה? חופש מקארמה, חופש מהדפוסים שמנהלים אותי ומהתגובות האוטומטיות.
דארמה –חווית הנכון. כאשר ישנו חופש מקארמה, המציאות הדארמתית/ הנכונה נגלית.

מסע היוגה מאפשר מרחב יותר ערני בחיי היום יום, להשתחרר מהקארמה ומהדפוסים שמנהלים אותנו ומאפשר להיות יותר בהקשבה ופחות בתגובה, להתנסות במציאות כפי שהיא מעבר לפילטרים של ההכרה. כתוצאה מכך החוויה הפנימית והיומיומית היא שקטה, שלמה ובטוחה יותר.

מהי סדהנה?

סדהדהנה היא הפרקטיקה היומיומית, האמצעים והכלים, שאנו משתמשים ביום יום (בכל תחומי החיים: בעבודה, במערכות יחסים..) שמאפשרים לנו לפעול ולהגיב ממקום נקי, מתוך חופש מהסיפור האישי, מהדפוסים, מהאגו ומהתניותיו.

הגישות העיקריות של היוגה

במשך השנים התפתחו מספר גישות ליוגה, מניסיוני העבודה מתוך כולם בסדהנה היום יומית מאפשרת הסתכלות שלמה, רחבה ומעמיקה יותר. במהלך הקורסי מורים, השיעורים והסדנאות בסטודיו נלמד, נתבונן ונחקור יחד מה מציעות גישות אלו וכיצד גישות אלו יכולות לתרום לנו ולהעשיר את חיינו.

 

  • קריה יוגה – העבודה עם האנרגיות של הגוף הכוללת את התרגול הפיזי, האסנות, תרגילי הנשימה (הפראנהאימה), ותהליכי הניקוי של הגוף הפיזי. כאן נכנסים כל התרגולים של: המדיטציה, פראנאימה, אסנות (תנוחות). בקרייה היוגה הכוונה לשחרר את כל העומס הרגשי/ המתח שהגוף מחזיק, את כל מה שמונע מהאנרגיה של הגוף לנוע באופן חופשי, בזרימה ובהרמוניה.
  • קארמה יוגה – יוגה של העשייה. תשומת הלב לעשייה בחיי היום יום, מהיכן אנחנו פועלים ומה מניע אותנו. הסבר מתוך הבהווגד גיטה על קארמה יוגה: "בצע פעולות מתוך מצב האחדות, מתוך מצב של נטישה של אחיזה מדבר כלשהו והייה שווה נפש לגבי הישג וכשלון.." ..זה שאינו נתלה על פירות הפעולה.." דגש על הדרך ולא על התוצאה הנובעת מכך.
  • ויג'ננה יוגה – הדרך של הפילוסופיה, המילים, מסורת שעוסקת בלמידה מתוך ספרים, כתבים עתיקים, ודיונים כהשראה לחקירה ושחרור.
  • ראג'ה יוגה – היוגה של ההכרה. ההכרה / ה-mind  שולטים בחיינו, ההיבט של ראג'ה יוגה איך אפשר לשנות את זה, איך אפשר "להימנע מהבאגים של המערכת" וכיצד המנגנון הזה פועל.
  • בהקטי יוגה – יוגה של האהבה, ההתמסרות. ללא התרחבות הלב המסע הרוחני לא יכול להתפתח. בהקטי יוגה מתנסה ומנסה לראות את האחד/האלוהי בכל דבר. מהי המשמעות של האהבה והתמסרות והביטוי בחיי היום יום.
 
בשיעורים בסטודיו, בסדנאות ובקורסים אנו לומדים וחוקרים את החיים דרך כל הגישות בפילוסופיה של היוגה. התרגול הפיזי מועבר על פי מסורת האשטנגה ויניאסה יוגה לקריאה על השיטה לחץ כאן.
 
המאמר נכתב ע"י שני שרון , אשטנגה יוגה ברעננה.