איורוודה – מתכון להכנת ג'הי / סמנה

ג'הי הינו חמאה מזוככת, שטוהרה משאריות המים והחלבונים שבה. למרות שהוא עשוי מחמאה בלבד, גהי / סמנה / GHEE
תכונותיו שונות מאלו של חמאה. במקרים רבים מומלץ להוסיף ג'הי למזון.

הוראות הכנת ג'הי:

  1. לשים 500-800 גרם חמאה לא מלוחה בסיר או מחבת עמוקה העשויה מפלדת אל חלד על
    להבה נמוכה. יש לשים לב שהחמאה אינה נככרת במהלך התמוססותה.
  2. במשך 20-30 דקות ירתחו המים שבחמאה וייעלמו. על פני השטח יופיע קצף ועל הקרקעית
    יופיעו גושי חלב. יש להקפיד על הרתחה איטית.
  3. יש לשמור ולשים לב לאורך כל התהליך, כדי לכבות את האש כאשר הג'הי יראה צלול.
    אם הג'הי מקבל צבע חום כהה או אם יש ריח של חמאה מטוגנת, סימן שהג'הי נשרף ואין
    להשתמש בו. מומלץ מדי פעם להוריד מהאש ולבדוק שבג'הי שקוף וצלול ורואים את תחתית
    הסיר. לעיתים יש להזיז את הקצף שעל פני הנוזל. ברגע שהג'הי צלול ונראה כמו שמן זהוב,
    ללא גושים ורואים את תחתית הסיר, הג'הי מוכן, ויש להוריד את הג'הי מהאש באופן מיידי.
  4. כשהג'הי מתקרר מעט ועדיין נוזלי יש לסנן את המשקעים דרך בד כותנה צפוף (חיתול בד)
    לתוך כלי זכוכית. אין לבצע את הסינון כשג'הי חם.
  5. ניתן לאחסן ג'הי בטמפרטורת החדר. בימים קרים הופך למוצק ובימים חמים נוזלי (אך לא נפרד).

כדאי להשתמש בג'הי בכל ארוחה, הוא מחזק את דרכי העיכול, את המוח ואת הגוף כולו. בניגוד לשמנים אחרים
ניתן לטגן בג'הי, הוא אינו נשרף גם בטמפרטורה גבוהה מאוד.
הכמות היומית המומלצת כף שטוחה או 2 כפיות שטוחות ליום. הג'הי חלבי.

בספרי האיורוודה הג'הי הוא חלק משלושת מזונות הזהב, ג'הי, חלב ודבש. ונכתב בטקסטים שהוא מעניק חיים:
"ג'הי זה חיים".

מהו ג'הי / סמנה?

  • הג'הי מוכר אלפי שנים במסורת ההוןדית, הטיבטית, התימנית, הבדואית והמצרית.
  • מייחסים לו תכונות של מזון בריא במיוחד, המחזק את כל הגוף ומביא לאריכות חיים. עתיר בוויטמינים
    (כגון A, D, E, K).
  • הג'הי הנו השמן היחיד שאינו מעמיס על הכבד ולא מחליש אותו, אלא להפך מחזק ומנקה אותו, מנקה את
    הדם מרעלים, יזין וישפר את מראה העור.
  • ג'הי אינו חמאה לכן בכמות המומלצת הוא אינו מעלה כולסטרול ואף עשוי לסייע בהפחתתו.
    הג'הי מחזק את מערכת העצבים היות ומכיל חלבונים זרחניים "פוספו ליפידים", שאלו חומרים המזינים
    את מעטפת העצב (מיאלין). הם מעורבים גם במנגנוני המעבר אל תוך התאים בגוף. חומרים אלו אינם
    נמצאים בצמחים ולכן הג'הי מומלץ עוד יותר לצמחוניים.
  • הג'הי עמיד בטמפרטורות גבוהות והשמן היחיד שלא יתפרק במהלך הטיגון.

אופן השימוש בג'הי:

לטיגון וכל סוגי הבישול, נהדר למריחה על לחם (עם דבש לא בכמויות שוות).
במקום שמן או מרגרינה לאפייה יוסיף טעם עדין של חמאה. המינון לאפייה 2/3 מכמות השמן או המרגרינה
הדרושים באופן רגיל.

  • הג'הי מותר לשימוש באופן חופשי גם לאלו הסובלים מאלרגיה לחלב ומוצריו, מכיוון שאינו מכיל את
    הגורמים האלרגניים – סוכר הלקטוז וחלבונים שונים היות והוא שמן טהור.

כל הכתוב באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ איורוודי  ע"י מטפל מוסמך. 
לפרטים, שאלות ולקביעת טיפול איורוודי מוזמנים ליצור איתי קשר 050-8899142
בברכת בריאות שלמה ונמסטה, שני.